Se och göra

Ödeshög - Hästholmen - Omberg 11 km

OBS! Ålebäcken är stängd för passage. Läs mer här

Detta är en av de vackraste etapperna i Östergötland! Leden följer till stora delar Vättern och erbjuder magnifik utsikt över sjön och magiskt vackra Omberg. 

Man kan börja vandringen i Ödeshög alternativt starta vid foten av Omberg. Sträckan är då 11 km. Går man till/från Stocklycke mitt på Omberg blir det 13 km.

Sträckan är rik på historiska platser och naturvärden. En höjdpunkt är det slående vackra  Stora Lunds naturreservat som leden passerar. I reservatet finns grillplatser och badmöjligheter. Mat och dryck längs vägen kan införskaffas i Hästholmen, ungefär mitt på sträckan.

Hästholmens hamn har båtramp, dieselförsäljning, restaurang och café, badplats, båtturer, cykel- och kajakuthyrning, dykcentrum, campingplats med stugor samt en femstjärnig gästhamn .Det finns en fast utställning, Vätternrummet, om Vättern och dess historia.

Etappen är bitvis lätt att vandra där den går på breda stigar och små vägar, men genom naturreservatet Stora Lund går leden över klippor och berghällar, där vandringen är mer krävande. Det kan även vara halt vid fuktig väderlek.

Vid foten av Omberg ligger Ellen Keys vackra bostad Strand. Där kan man under säsong få en guidad visning. Du kan göra en liten avstickare till Alvastra Klosterruin, ett före detta cistercienskloster beläget vid Ombergs fot som  grundades 1143.

Ombergs Turisthotell som är beläget vid kanten av södra Omberg erbjuder mat och boende.

En stig för dig vidare från Ellen Key Strand där du längs din vandring kan skymta Vättern fram till Stocklycke, Omberg. Där kan du besöka stanna till vid Stocklycke som erbjuder husrum. 

Denna del av Östgötaleden har av STF utnämnts till signaturled Omberg. En signaturled är en led som erbjuder spektakulära naturupplevelser, och är karaktäristisk för sin landsdel, lämplig för både nybörjare och erfarna vandrare, är lättillgänglig via kollektivtrafik samt med möjlighet till övernattning. Se film om Signaturled Omberg.

Läs mer om området och öppettider m.m. via Ödeshögs turistinformation.

BETESDJUR KAN FÖREKOMMA

Kontaktinformation

Ödeshögs turistbyrå
Ödeshög
Kontaktperson: Elisabeth Pantzar
Telefon: 0144-35167

E-post: ostgotaleden@regionostergot...
Hemsida: odeshog.se

Fakta

Turens längd: 11 km
Svårighetsgrand: Lätt
Startplats: Ödeshögs centrum
Slutplats: Södra Omberg

Betsdjur kan förekomma

Faciliteter

  • Enklare servering
  • Friluftsbad/Utomhusbassäng
  • Familjecamping - åldersgräns kan förekomma
  • Gästhamn
  • Tillgänglighetsanpassad