Se och göra

Bjärka Säby - Vidingsjö/Linköping 19 km

Eklandskap, slott, kanal 

Denna del av Östgötaleden följer stigar och småvägar från slottet vid Bjärka-Säby till Vidingsjö motionscentrum. Leden passerar förbi inbjudande hagmarker, grova ekar, vackra slussar och andra kulturmiljöer och fortsätter förbi naturreservat i Ullstämmaskogen och Vidingsjöskogen. Leden passerar två vindskydd, ett vid Ullstämmaskogen och ett vid Hovetorps slussar.

Gör gärna ett besök på Fornhemmet  vid Bjärka Säby som är en hembygdspark  som sköts och drivs av Wists hembygdsförening.
Läs mer: Wist fornhem

Missa inte heller den markerade avstickaren till det fina Hjortkällaområdet utanför Sturefors.

Fyra km av leden följer Kinda Kanal. Man kan göra en avstickare några hundra meter till fina badklippor i Stora Rängen. 
Du passerar Hovetorp där det finns en liten hamn och kiosk och toalett. Resten av sträckan fram till Vidingsjö går på en blandning av stigar och små vägar. Fyra km innan Vidingsjö finns en enkel rastplats. 

Hela sträckan är 19 kilometer lång. Om man vill gå kortare sträcka finns lämpliga startpunkter med parkeringsmöjligheter och busshållplatser även vid Hamra sluss och Hovetorp, båda längs Brokindsleden mellan Sturefors och Bjärka-Säby. 

När du kommer fram till Vidingsjö motionscenter finns omklädningsrum, dusch och även ett kafe. Härifrån är det sedan nära till busshållplatser som tar dig in till Linköpings centrum.

Kontaktinformation


58112 Linköping
Kontaktperson: Håkan Lundberg
Telefon: 013-1900070

E-post: hakan.lundberg@linkoping.se
Hemsida: https://naturkartan.se/sv/l...

Hitta hit

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Startplats: Bjärka Säby slott
Slutplats: Vidingsjö motionscentrum
Turens längd: 19 km
Svårhetsgrad: Lätt

Vägbeskrivning

Vill du starta i söder tar du Brokindsleden söderut till Bjärka-Säby. Tag vänster mot Nya slottet så hittar du en parkeringsplats och informationsskylt om Östgötaleden.

Med kollektivtrafik tar du busslinje 566 till hållplatsen Bjärka-Säby. På Östgötaledens webbsida finns turlista.

För att starta i norr tar du dig till Vidingsjö motionscenter, exempelvis via cykelbanan längs Haningeleden. Med kollektivtrafik når du motionscentret med buss 1, 16 eller 17.
Från hållplatsen Hässlegatan i Vidingsjö har du 500 meters promenad till centret. Kommer du med bil tar du Haningeleden. I Vidingsjö är det skyltat mot motionscentret.

Faciliteter

  • Enklare servering
  • Friluftsbad/Utomhusbassäng
  • Café
  • Kiosk