Se och göra

Häradskär 1,6 km

Vandring i Gryts yttre skärgård.

En kort rundslinga tar dig från Häradskärs gästhamn till den före detta lotsstationen. Utefter rundslingan finns en grillplats med bänkbord och en vidsträckt utsikt. Leden passerar lämningar av ett fiskeläge samt en ensam byggnad som förr användes av militären för att lyssna av radiotrafik.

Alldeles intill Häradskär ligger Stångskär, de båda öarna förbinds med en liten bro. Här står den ståtliga röda Heidenstamfyren av järn. På väg mot fyren passerar du den före detta fyrvaktarbostaden.

Statens Fastighetsverk och Valdemarsviks kommun har drivit ett EU-projekt för att rusta upp och tillgängliggöra Fyrplatsen på Häradskär för allmänheten. Gryts Hembygdsförening har på ideell väg hjälpt till med fortsatt upprustning.

Fyrplatsen är en unik miljö långt från motorvägar och storstadens stress. Hit går det att komma med egen båt men även med turbåt på sommaren. Här erbjuds korttidsuthyrning och veckouthyrning i de gamla fyrvaktarbostäderna. Kryp ner till fyrens trygga sken och somna till ljudet av vågornas brus.

Läs mer hos Valdemarsviks kommun

BETESDJUR KAN FÖREKOMMA

(uppdat 2023-07-03/eb)

Kontaktinformation

Valdemarviks kommun
Valdemarsvik
Kontaktperson: Fredrik Törnborg
Telefon: 0123-19103

E-post: ostgotaleden@regionostergot...
Hemsida: www.ostgotaleden.se

Hitta hit

Fakta

Längd: 1.6 km
Typ: Rundslinga
Svårighetsgrad: Medel
Underlag: Stig över klippor, Skärgård, Skogsstig

Vägbeskrivning

Hit går det att komma med egen båt men även med turbåt på sommaren.