Karta

Signaturled Omberg

ETAPPER SIGNATURLED OMBERG
Nedan beskrivs Signaturled Ombergs olika etapper med avstånd, boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

HITTA TILL LEDEN
Omberg trafikeras inte av ordinarie kollektivtrafik, men det går att beställa så kallad närtrafik till och från boendeanläggningarna. Observera att man enbart kan åka närtrafik vissa tider och till vissa platser. Läs mer

ETAPP 1: ÖDESHÖG–OMBERG/STOCKLYCKE

Längd: 13,3 kilometer, 3-4 timmars vandring.
Boende: Stocklycke Vandrarhem / Ombergs Turisthotell
Länk till etappen på den digitala kartan

OBS! Ålebäcken är stängd för passage. Läs mer här

Detta är en av de vackraste etapperna i Östergötland! Leden följer till stora delar Vättern med utsikt över sjön och Omberg.  Du passerar Stora Lunds naturreservat där grillplatser och badmöjligheter finns. Mat och dryck kan du köpa i Ödeshög och i Hästholmen, ungefär mitt på sträckan.

Från Ödeshög följer leden en asfaltsväg några kilometer. Därefter vandrar du på stigar och små grusvägar. Etappen är till största delen lätt att vandra, men genom naturreservatet Stora Lund går leden över berghällar, där vandringen är mer krävande. Det kan även vara halt vid fuktig väderlek.

Vid foten av Omberg ligger Ellen Keys fina bostad Strand med trädgård. Vandringen fortsätter genom det vackra landskapet i Bokskogens naturreservat med Östergötlands största bestånd av bok. Vissa partier passerar nära stup, vilket kräver försiktighet. Vid Stocklycke hamn finns vindskydd, grillplats och dass. Här är det också möjligt att bada. Stocklycke vandrarhem ligger precis intill leden.

ETAPP 2: STOCKLYCKE–BORGHAMN

Längd: 10,4 kilometer, 2-3 timmars vandring.
Boende: Borghamn Strand
Länk till etappen på den digitala kartan

Om du startar vandringen vid Stocklycke – missa inte att börja med en avstickare upp på Hjässan, den högsta punkten på Omberg. Där kan du njuta av milsvid utsikt över Vättern och den vackra Östgötaslätten! Vandringen norrut går sedan delvis utmed Vätterns milslånga rasbrant genom Ekopark Omberg.

Spår av istid präglar landskapet och etappen är bitvis kuperad och stenig. Som enklare alternativ kan du välja en enkelriktad bilväg en bit. På flera ställen har du möjlighet att göra en avstickare genom ravinerna ner till Vätterns strand. Vid Älvarums udde finns vindskydd, grillplats och dass. Här kan du också passa på att svalka dig i Vättern.

Leden löper sedan vidare genom bokskogar och imponerande jätteekar fram till Västra Väggar, där utsikten över Vättern är magnifik. Här finns rastplats och dass. Drottning Ommas fornborg avslutar etappen. Kom ihåg att ta med vätska och mat på färden.

ETAPP 3: BORGHAMN  – ALVASTRA
Längd:14,3 kilometer, 3-4 timmars vandring.
Boende: Ombergs Turisthotell
Länk till etappen på den digitala kartan

Den här etappen löper längs östra sidan av Omberg och erbjuder vidsträckta vyer över Östgötaslätten och den berömda fågelsjön Tåkern.

Sträckan går längs stigar och en kortare sträcka på grusväg. Det är lätt vandring genom beteslandskap, slåtterängar och bokskogar. Du passerar flera fina utsiktspunkter, det första vid Marberget. Det är en perfekt plats för att ta en paus och njuta av utsikten över Ombergs södra delar. Vid bergets fot ligger jätteekarna och 125 meter under utsiktsplatsen ligger Vättern.

Nästa vy över slätten får du vid Makersbergen där det finns ett högt beläget vindskydd med eldplats och fin utsikt över Dagsmosse. Du har möjlighet att fylla på vatten vid flera naturliga källor. Dass finns vid Höje lilläng. Vandringen fortsätter på skogsstigar som letar sig ner mot Alvastra klosterruin och Ombergs turisthotell.

 (Uppdat. 220322/ah)

Kontaktinformation

Fakta

SIGNATURLED OMBERG I KORTHET

Total längd: 38 kilometer

Antal etapper/vandringsdagar: 3 st

Etappernas längd: 10 -14 km kilometer per dag (2-5 timmar vandring per dag)

Vatten/mat längs vägen: Dagligvaruhandel: Ödeshög och Borghamn. Restauranger: Ödeshög, Hästholmen, Stocklycke vandrarhem, Ombergs Golf och Resort och Borghamn Strand.

Boende under vandringen: STF Ödeshög/Hembygdsgården Vandrarhem, Stocklycke vandrarhem, Borghamn Strand och Ombergs Turisthotell. Hästholmen Västergård (ställplatser) I Hästholmen finns några stugor att hyra. Vindskydd finns på Omberg.

Karta och mer information: Östgötaleden.se

Signaturled Omberg lämpar sig allra bäst för vandring under vår, för- och sensommar och höst.

Med sina 1 700 hektar är Omberg en av Sveriges mindre ekoparker, men samtidigt en av de mest välbesökta. Varje år söker sig fler än 350 000 människor till det mytomspunna berget med den vackra naturen och de många kulturminnena. Välkommen att ströva eller cykla längs de många stigarna men glöm inte att visa hänsyn gentemot djur, natur och varandra. Allra mest besökare är det under juli.