Se och göra

Rundslinga Sya 15 km

Länk till slingan på kartan

Oavsett var du börjar din vandring, så tar den här slingan dig mellan Vifolkavallen i Mjölby till Sya via Solberga naturreservat.

Parkeringen vid Vifolkavallen är en bra startpunkt för en halvdags vandring i endera riktningen på den cirka 15 kilometer långa rundslingan. Vandringen går genom i varierad terräng och i vackra skogsmiljöer. Om du vandrar motsols når du efter några kilometer en fin grillplats i Solbergskogen. Drygt halvägs på slingan når du Sya skidstadion. Här finns parkering, grillplats, rastplats och toalett som är öppen året runt. 

I Sya finns möjlighet att stanna till vid veganrestaurang/cafeteria för en fika eller lunch. Leden tar dig sedan vidare till de unika ekarna i naturreservatet Solberga. Du går här genom lummiga ekhagar, och sommartid, tillsammans med ungdjuren som betar i sluttningen ner mot Svartån. Under den perioden rekommenderar vi att du inte går in med hund i hagarna eftersom det kan göra betesdjuren stressade och aggressiva. 

I naturreservatet finns rödlistade lavar och slåtterängar. I ekarna finns skalbaggen ekoxen samt den sällsynta läderbaggen som är sällsynt i hela europa. I trakterna kring Solberga har människor levt under många tusen år. I reservatet finns gravfält från järnåldern där man funnit sammanlagt 86 fornlämningar.

I Solbergaområdet går leden vidare via den gamla allén mot platsen där det troligen fanns en kungsgård till Magnus Ladulås på 1200-talet. Leden tar dig vidare på Sveriges huvudväg under åren 1945-1955, ”Riksettan”. Delar av vägen är här byggd med handhuggen gatusten som är formerad i en bågformad diagonalsättning. ”Riksettan” övergår till en kortare cykelväg och några bakgator innan du når Mjölbys idrottscenter Vifolkavallen.

BETESDJUR KAN FÖREKOMMA

(uppdat 2023-05-10/eb)

Kontaktinformation

St Larsgatan 49 B
Mjölby
Kontaktperson: Magnus Norrbom
Telefon: 010-2345115

E-post: magnus.norrbom@mjolby.se
Hemsida: www.ostgotaleden.se

Hitta hit

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Längd: 15 km

Underlag: Skogsstig, Grusad bilväg, Asfalt cykelväg

Svårighetsgrad: Enkel

BETESDJUR KAN FÖREKOMMA

Vägbeskrivning

Kollektivtrafik:
Tåg: Östgötapendeln till Mjölby Resecentrum. alt- Mantorp.
Buss från Mjölby och Mantorp går till Vifolkavallen och Sya.

Bil:
Parkeringen vid Vifolkavallen i Mjölby är en bra startpunkt för en halvdags vandring i endera riktningen på den cirka 15 kilometer långa rundslingan.
Ett annat alternativ är att starta i Sya, vid skidklubben där det finns parkering. Även vid Solbergs naturreservat finns en mindre parkering.