Se och göra

Kärnskogsmossen rundslinga 5,1 km

En vacker led genom Kärnskogsmossens naturreservat med öppna vyer över mossen och genom fina tallskogar med utblick över en sjö. Den flacka skogsbygden på gränsen mot Örebro län kallas Tyleskogen. Myrmarkerna i reservatet är till övervägande delen öppna eller glest skogbevuxna med tall eller glasbjörk. På våren kan man beskåda det häftiga orrspelet som äger rum på Kärnskogsmosse. Ljudkulissen från ett 40-tal spelande orrtuppar är en upplevelse som gör det värt att stiga upp i gryningen.

Länk till rundslingan på  digitala kartan

Leden är totalt cirka 5,1 km och består av två slingor. Vid naturreservatet finns en större parkeringsplats med grillplats. Från parkeringen är det cirka 500 meters promenad på grusväg fram till utsiktsplatsen Bergön. Personer med rörelsehinder kan parkera vid Bergön. På Bergön finns tillgänglighetsanpassat dass, fikabord och grill. Här finns även en enkel raststuga där man kan övernatta.

Den norra slingan är cirka 3 km och går mestadels på spänger med fina utblickar över myrlandskapet. Från Bergön är spången extra bred för att vara tillgänglig med rullstol i cirka 500 meter till en fin rastplats i norr.

Den södra slingan är lite över 2 km lång och går på fina stigar genom skog och ut över myrar. Där leden går genom myrskog saknas spänger och här är det under vissa årstider blött. Stövlar/kängor rekommenderas. Rastplats finns vid Gällsjön. Härifrån kan du fortsätta din vandring på Östgötaledens etapp Kärnskogsmossen – Kristinefors.

Det är viktigt att man håller sig på leden då det råder tillträdesförbud på stora delar av Kärnskogsmossen. Detta både på grund av skydd för djurlivet och på grund av att Kärnskogsmossen tidigare varit ett militärt övningsfält och det kan ligga kvar ammunition i mossen.

Kärnskogsmossens naturreservat och vandringleden med faciliteter förvaltas av Länsstyrelsen Östergötland - Läs mer

(uppdat 2021-12-23/eb)

Kontaktinformation

Motala kommun
Motala
Kontaktperson: Hilda-Linn Berglund
Telefon: 0141-225054

E-post: hilda-linn.berglund@motala.se
Hemsida: www.ostgotaleden.se

Hitta hit

Fakta

Längd: 5,1 km

Underlag: Spänger, stig, grusväg. Cirka 500 meter av leden är tillgänglighetsanpassat

Svårighetsgrad: Medel

Vägbeskrivning

Från Tjällmo följ väg 211 ca 9 km norrut, till avtagsväg mot Mickelsbo, följ skyltning mot naturreservat.