Se och göra

Tjällmoslingan 21,5 km alternativt 9 km

Det här är en rundslinga som går igenom Tjällmos barrskogar på stigar, motionsspår och vägar.

Länk till etappen på kartan

Lämplig start för vandringen är Hagstugan där det finns parkering, grillplats och bänkbord. Den drygt 2 mil långa leden går att korta av med en genväg förbi Västersjöns rastplats så det blir en rundslinga på 9 km istället. Du har även möjlighet till längre vandring genom anslutningen till Skönnarboleden i norr.

Längs Tjällmoslingans västra sträcka vandrar du på berg och genom kärr på spänger. Fram mot Tikhyttesjön går leden på en höjd som ger bra utsikt över sjön. Vandringen går vidare på spänger genom myrmark med öppna vidder och senvuxna tallar.

I norr går du knappt 300 meter på landsväg och där ansluter Skönnarboleden. Leden löper kort jämsides med Skönnarboleden för att efter cirka 800 meter vika av söderut. Här vandrar du genom skogs- och odlingslandskap delvis på grusvägar, en kortare bit på asfalt för att sedan gå genom vackra barrskogar på fina stigar igen. I närheten av Annsjön går stigen går förbi Perkils Kättil en av Sveriges största jättegrytor som bildades under slutet av istiden av en roterande sten som borrades ner i berggrunden av det forsande vattnet. Här finns också en grillplats vid parkeringen. Leden går slutligen genom en vacker bokskog för att till slut komma ut till Hagstugan igen.

Alternativa startplatser: Perkils kättil och Kristinefors.

Leden går nära Tjällmo där det finns livsmedelsbutik, pizzeria och sommaröppet café.

OBSERVERA! Leden har permanent dragits om mellan Västersjön och St. Svartgölen på grund av vindkraftverksbyggnation. Den nya ledsträckningen är röjd och markerad till sommaren 2022. Leden här på www.ostgotaleden.se gäller för den nya sträckan.

(uppdat 2022-07-22/eb)

Kontaktinformation

Motala kommun
Motala
Kontaktperson: Hilda-Linn Berglund

E-post: hilda-linn.berglund@motala.se
Hemsida: www.ostgotaleden.se

Hitta hit

Fakta

Längd: 21,5 alternativt 9 km

Underlag: Skogsstig, Grusad bilväg, Spänger, Asfalt

Svårighetsgrad: Medel

 

Vägbeskrivning

Hitta till startplatserna:
HAGSTUGAN - Kör genom Tjällmo och sväng mot Godegård cirka två kilometer norr om samhället. Det är skyltat elljuspår. Fortsätt ytterligare ett par kilometer. Sväng där det är skylt som visar till Hagstugan. Kartan ovan visar dig hit.
PERKILS KÄTTIL - Ligger alldeles sydost om Annsjön. Kör väg 211 norr ut från Tjällmo. Sväng höger efter cirka 6 km där det står Jättegryta 2.
KRISTINEFORS - Kör väg 211 norr ut från Tjällmo cirka 7 km. Sväng vänster där det står Järnhantering.

Kollektivt:
Östgötatrafikens buss linje 623 tar dig till Tjällmo från Borensberg.