Karta

Östgötaleden i Vadstena

Östgötaleden från Borghamn till medeltidsstaden Vadstena är även pilgrimsled som leder förbi trevliga kyrkbyar på slätten. Leden går utmed lågtrafikerad mindre landsväg som erbjuder god utsikt över både slätten, Vättern och Omberg. 

Observera att denna led  ännu inte skyltad, men det går att följa leden genom att använda den digitala kartan i mobilen.

ETAPPER
Borghamn - Vadstena 27 km
Länk till etappen på kartan
Leden från det tidigare fiskarsamhället Borghamn till medeltidsstaden Vadstena är en lätt framkomlig sträcka som leder dig förbi trevliga kyrkbyar på slätten fram till målet för pilgrimsvandraren, klosterkyrkan i Vadstena.

I närhet till vägen finns flera badplatser och sevärdheter som Örberga stenmuseum, Borghamns stenbrott och bockakyrkogård, Verner von Heidenstams Naddö och järnålderslämningar som den mäktiga ovala domarringen i Nässja samt framförallt flera gamla välbevarade kyrkor från 1100-talet.

Från Borghamn går leden till Rogslösa kyrka och därefter förbi Örberga kyrka där den heliga Birgitta lär ha rastat på sina vandringar mellan Alvastra och Vadstena. Efter Örberga fortsätter leden till Nässja kyrka.

I Borghamn finns restaurang, caféer och livsmedelsbutik och dit kan man ta sig med Östgötatrafikens beställningstrafik från Vadstena.

Kontaktinformation

Vadstena kommun, Markus Lindberg
Vadstena
Telefon: 073-0789250

E-post: markus.lindberg@vadstena.se

Fakta

• Ved finns för det mesta vid vindskydd och rastplatser

• Vattnet i sjöar och vattendrag måste kokas om du ska dricka

• Ledens sträckor är märkta med orange färg och vägvisningspilar