Se och göra

Ågelsjön runt 10 km

Vill du uppleva storslagen vildmark bara ett stenkast från stan är Ågelsjön, norr om Åby utanför Norrköping, platsen att bege sig till!

Här finns trollskog och höga dramatiska berg som ibland stupar rakt ner i det klara vattnet. Det här är ett av Östergötlands bästa klättringsområden och helt klart det vackraste! Runt sjön går en vandringsled som är 10 kilometer. Vandringsleden startar och slutar vid Hultsbruks parkering. (Se nedladdningsbar vandringskarta i pdf nedan)

Rundslingan går genom Ågelsjöns naturreservat i omväxlande och naturskön miljö. Den bjuder också på några utmaningar i de brantare delarna av terrängen. Gå gärna dessa 10 kilometer medurs för att få den utmanande och dramatiska biten mot slutet. Att fika på en klippa med den storslagna utsikten över sjön för ögonen är en välförtjänt belöning för alla som tagit sig an det måttfulla kraftprovet. Följ bara orange markering och gröna skyltar.

Sjön kantas av flera klipphällar för sol och bad. Vid sjön finns en kommunal badplats med en liten sandstrand och en handikappanpassad ramp. Vid parkeringen finns ett handikappanpassat torrdass och soptunnor.

Stigen in från parkeringsplatsen, förbi badplatsen är grusad och tillgänglighetsanpassad. Här finns även Lillebrors sagostig, en stig för barn med illustrationer från Jonna Björnstjernas bilderbok Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen

Kontaktinformation


60181 Norrköping
Kontaktperson: Axel Karlsson
Telefon: 011-151843

E-post: per-axel.karlsson@norrkopin...
Hemsida: https://www.ostgotaleden.se...

Hitta hit

Vägbeskrivning

Kör mot E4 norrut från Norrköping. Sväng av mot Katrineholm, Åby och fortsätt på väg 55/56. Sväng vänster mot Yxbacken, Hultsbruk och följ vägen till parkeringsplatsen.