Karta

Östgötaleden i Ödeshög

Östgötaleden i Ödeshög - Vacker natur där Vättern och Omberg är navet. Leden följer Vättern och erbjuder magnifik utsikt över sjön och magiskt vackra Omberg. Söderut från Ödeshög vandrar man genom skog och ängsmark till Trehörna på gränsen till Boxholm.

ETAPPER
Omberg runt 26 km
Länk till etappen på kartan
På Omberg kan du se bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är några av dem. Det finns många leder att välja på, kortare eller längre.
Den orangemarkerade Östgötaleden går runt hela Omberg.
Om du startar vi Ellen Key strand så kan du gå en bit och få ta del av en konstutställning i hennes anda. Målet är vid Stocklycke hamn. (2 km enkel vandring)
Du kan göra en liten avstickare till Alvastra Klosterruin sedan för dig leden vidare upp på Omberg. Sträckan avslutas på Omberg där du kan gå Östgötaleden runt Omberg. (Kartor finns på Sveaskogs hemsida, se länk nedan).)
Glöm inte att besöka Hjässan på Omberg som är en av Östergötlands högsta punkter.
Vindskydd finns vid Älvarum udde, Stocklycke Hamn, Almelyckan och Makersbergen.


Omberg - Ödeshög 11 km
Länk till etappen på kartan
Detta är en av de vackraste etapperna i Östergötland! Leden följer till stora delar Vättern och erbjuder magnifik utsikt över sjön och magiskt vackra Omberg. Sträckan är rik på historiska platser och naturvärden. En höjdpunkt är det slående vackra Stora Lunds naturreservat som leden passerar. I reservatet finns grillplatser och badmöjligheter.
Etappen är bitvis lätt att vandra där den går på breda stigar och små vägar. Genom naturreservatet Stora Lund går leden över klippor och berghällar, där är vandringen mer krävande. Det kan även vara halt vid fuktig väderlek.
I Hästholmen och Ödeshög finns boenden, caféer, restauranger och butiker.


Ödeshög - Trehörna 24 km

Länk till etappen på kartan
Sträckan är kuperad och går igenom en mix av skogs- och kulturlandskap. Leden startar i Ödeshögs samhälle. Du passerar Sjögetorp där det finns ett ullspinneri. Visjön finns i närheten och där finns Urnatur som är en boendenaläggning med bl a trädhus.
Sedan följer en relativt lång sträcka som tar dig till Trehörna. Här är det en hel del av leden som går på grusväg.
I Ödeshög finns boenden, caféer, restauranger och butiker. I Trehörna finns boende samt vindskydd.

Kontaktinformation

Ödeshögs kommun, Maud Konradsson
59980 Ödeshög
Telefon: 0144-35000

E-post: maud.konradsson@odeshog.se

Fakta

  • Ved finns för det mesta vid vindskydd och rastplatser
  • Vattnet i sjöar och vattendrag måste kokas om du ska dricka
  • Ledens sträckor är märkta med orange färg och vägvisningspilar