Karta

Östgötaleden i Norrköping

Östgötaleden Norrköping består av 10 etapper


Etapp 1.
Sörsjön-Graversfors, 6,6 km

Vandringen går genom en vacker och lättvandrad skogstrakt. Mycket brukshistoria finns samlad kring Hammarbackssjön. Leden följer en mix av stigar och lågtrafikerade vägar. Svårighetsgraden ligger kring medel. Sträckan saknar vindskydd men vid Sörsjöns friluftsområde finns både stugby och camping.
Anslutningsleder: Bergkulla-Sörsjön, Bergkulla-Hultsbruk-Sörsjön, Hultsbruk-Graversfors.


Etapp 2:
Graversfors-Mela, 11 km
Sträckan är lättvandrad och inte speciellt kuperad. Det finns en stigning öster om Graversfors men i övrigt är det ganska plant. Man passerar en rad sjöar som Nedre Glottern, Bengtgölen och Råsjön.Vid Mela finns vindskydd som ligger på en kulle mellan Övre och Nedre Glottern. Här finns också toalett.
Anslutningsleder: Sörsjön-Näkna-Graversfors, Näkna-Mela.


Etapp 3:
Mela – Halsbråten, 14 km
Sträckan går förbi Bärsjön, Hjälmarsösjö och vid Lilla Älgsjön där det finns en parkering och en rastplats med sandstrand, bordsgrupp och eldplats med stockar att sitta på. Vandringen fortsätter mot Halsbråten och passerar Jungfrukällan och ca 300 m nordost om källan finns Björndalens rövargrotta. Leden fortsätter till större delen på stigar i barrskog.
Anslutningsleder: Mela-Fridhem, Mela-Hjälmarsösjö-Getå, Hjälmarsösjö-St Älgsjön-Oscarshäll.


Etapp 4:
Halsbråten – Långa Längan, 1 km
Strax söder om Halsbråten delar leden sig och Östgötaleden fortsätter söderut men med föreningen Sörmlandsledens markeringar. Leden passerar länsgränsen i ett flertal omgångar. Sjön Gullvagnen passeras och leden följer en asfaltsväg under E4-an och når sedan fram till Långa Längan. Här finns rastskydd med bordsgrupp och grillplats.
Anslutningsled: Sörmlandsleden till Stavsjö.


Etapp 5:
Långa Längan – Lövsjön, 11 km
Leden går förbi en klosterruin kallad Ödekyrkan och sedan går leden in i Södermanland ända fram till St Lövhälla vid Lövsjön där vi åter är i Östergötland. Leden passerar en enklare badplats vid Lövsjön. Här finns vindskydd med eldplats med grillgaller. Bakom skyddet finns en toalett. Sträckan är lättvandrad utan märkbara nivåskillnader.


Etapp 6:
Lövsjön – Säter, 14 km
Sträckan är medelsvår då det är en brant stigning upp på platån vid Säter och en brantare backe ner till Bråviken strax väster om Skvättabäcken. Övriga delar av ledsträckan är lättvandrad. Vid Säter landar färjan som tar oss över Bråviken till Skansen (Skenäs). Vid Säter finns ett café med parkering och informationstavlor.
Anslutningsled: Sörmlandsleden till Kvarsebo.


Etapp 7:
Skansen – Mauritzberg, 8 km
Nu är vi på Vikbolandet och Östgötaleden är här märkt med Vikbolandsleden (V). Sträckan är en ganska lätt vandring fram till Mauritzberg med slottet som speciell attraktion.


Etapp 8:
Mauritzberg – Dalmyrasjön, 14 km
Vandringen är både på landsväg och i naturen. Vid Dalmyrasjön finns det vindskydd i anslutning till det gamla gruvområdet mycket vackert beläget vid vattnet. Ormgran finns på andra sidan näset och kan besökas via en flotte.


Etapp 9:
Dalmyrasjön - Skirsjön, 7 km
Vandringen är ganska lätt mestadels på väg men även i natur.


Etapp 10:
Skirsjön – Norrkrog, 7 km
Vandringen går raka spåret till Norrkrog där Vikbolandsleden tar slut men Östgötaleden fortsätter på andra sidan Slätbaken fast då i Söderköpings kommun.

Kontaktinformation

Norrköpings kopmmun, Carin Brolén
60181 Norrköping
Telefon: 011-151269

E-post: carin.brolen@norrkoping.se

Fakta

  • Ved finns för det mesta vid vindskydd och rastplatser
  • Vattnet i sjöar och vattendrag måste kokas om du ska dricka
  • Tänk på att vattnet vid kusten ofta är bräckt
  • Ledens sträckor är märkta med orange färg och vägvisningspilar