Karta

Östgötaleden i Norrköping

Östgötaleden Norrköping består av 10 etapper


Etapp 1.
Sörsjön-Graversfors, 6,6 km

Vandringen går genom en vacker och lättvandrad skogstrakt. Mycket brukshistoria finns samlad kring Hammarbackssjön. Leden följer en mix av stigar och lågtrafikerade vägar. Svårighetsgraden ligger kring medel. Sträckan saknar vindskydd men vid Sörsjöns friluftsområde finns både stugby och camping.
Anslutningsleder: Bergkulla-Sörsjön, Bergkulla-Hultsbruk-Sörsjön, Hultsbruk-Graversfors.


Etapp 2:
Graversfors-Mela, 11 km
Sträckan är lättvandrad och inte speciellt kuperad. Det finns en stigning öster om Graversfors men i övrigt är det ganska plant. Man passerar en rad sjöar som Nedre Glottern, Bengtgölen och Råsjön.Vid Mela finns vindskydd som ligger på en kulle mellan Övre och Nedre Glottern. Här finns också toalett.
Anslutningsleder: Sörsjön-Näkna-Graversfors, Näkna-Mela.


Etapp 3:
Mela – Halsbråten, 14 km
Sträckan går förbi Bärsjön, Hjälmarsösjö och vid Lilla Älgsjön där det finns en parkering och en rastplats med sandstrand, bordsgrupp och eldplats med stockar att sitta på. Vandringen fortsätter mot Halsbråten och passerar Jungfrukällan och ca 300 m nordost om källan finns Björndalens rövargrotta. Leden fortsätter till större delen på stigar i barrskog.
Anslutningsleder: Mela-Fridhem, Mela-Hjälmarsösjö-Getå, Hjälmarsösjö-St Älgsjön-Oscarshäll.


Etapp 4:
Halsbråten – Långa Längan, 1 km
Strax söder om Halsbråten delar leden sig och Östgötaleden fortsätter söderut men med föreningen Sörmlandsledens markeringar. Leden passerar länsgränsen i ett flertal omgångar. Sjön Gullvagnen passeras och leden följer en asfaltsväg under E4-an och når sedan fram till Långa Längan. Här finns rastskydd med bordsgrupp och grillplats.
Anslutningsled: Sörmlandsleden till Stavsjö.


Etapp 5:
Långa Längan – Lövsjön, 11 km
Leden går förbi en klosterruin kallad Ödekyrkan och sedan går leden in i Södermanland ända fram till St Lövhälla vid Lövsjön där vi åter är i Östergötland. Leden passerar en enklare badplats vid Lövsjön. Här finns vindskydd med eldplats med grillgaller. Bakom skyddet finns en toalett. Sträckan är lättvandrad utan märkbara nivåskillnader.


Etapp 6:
Lövsjön – Säter, 14 km
Sträckan är medelsvår då det är en brant stigning upp på platån vid Säter och en brantare backe ner till Bråviken strax väster om Skvättabäcken. Övriga delar av ledsträckan är lättvandrad. Vid Säter landar färjan som tar oss över Bråviken till Skansen (Skenäs). Vid Säter finns ett café med parkering och informationstavlor.
Anslutningsled: Sörmlandsleden till Kvarsebo.


Etapp 7:
Skansen – Mauritzberg, 8 km
Nu är vi på Vikbolandet och Östgötaleden är här märkt med Vikbolandsleden (V). Sträckan är en ganska lätt vandring fram till Mauritzberg med slottet som speciell attraktion.


Etapp 8:
Mauritzberg – Dalmyrasjön, 14 km
Vandringen är både på landsväg och i naturen. Vid Dalmyrasjön finns det vindskydd i anslutning till det gamla gruvområdet mycket vackert beläget vid vattnet. Ormgran finns på andra sidan näset och kan besökas via en flotte.


Etapp 9:
Dalmyrasjön - Skirsjön, 7 km
Vandringen är ganska lätt mestadels på väg men även i natur.


Etapp 10:
Skirsjön – Norrkrog, 7 km
Vandringen går raka spåret till Norrkrog där Vikbolandsleden tar slut men Östgötaleden fortsätter på andra sidan Slätbaken fast då i Söderköpings kommun.

RUNDSLINGOR

H-tallen rundslinga 10,2 km
Länk till etappen på kartan
Upplev den variationsrika Glotternskogen, ett typiskt stycke vild och otämjd Kolmårdsnatur. Rundslingan går till största delen på skogsstigar i kuperad terräng. Här bjuds du på en blandning av granskogar, hällmarker, gles tallskog med blåbärsris och mossiga block. I fuktiga svackor doftar pors och skvattram. Delar av rundslingan går genom Glotterskogens naturreservat.

Leden passerar sex sjöar av varierad storlek. Här finns inga officiella badplatser, men det finns flera möjligheter till bad. Missa inte den märkligt formade tallen i södra delen som givit rundslingan dess namn.

Vindskydd med torrdass i närheten finns vid Mela/Såggölen och vid Nedre Glottern.

Läs mer om rundslingan här

Björkviken runt 12 km
Länk till etappen på kartan
En lätt till medelsvår vandring i vackert skogs- och sjölandskap. Rundslingan har delvis samma sträckning som den populära vandringen Ågelsjön runt, men går även i mindre besökta delar av området. 

Startplats och slutplats för denna rundslinga är parkeringen vid Hultsbruk. Bergkulla, strax norr om Svärtinge, är en alternativ start och slutplats. En anslutning på cirka 1,6 km tar dig till rundslingan Björkviken runt. Väljer du att starta här blir turen 14 km.

Läs mer om rundslingan här.

Stora Namnsgölen runt 11 km
Länk till etappen på kartan
Vandringenklassificeras som medelsvår till krävande. Detta på grund av kuperad terräng med stigar. Naturen består av skogsklädda höjder med djupa dalar och små gölar. Många träd är över 150 år gamla. Större delen av rundslingan går genom Rödgölens naturreservat. Här kan du njuta av skogens egna ljud i den ovanliga stillheten och tystnaden. 

Rundslingan startar och slutar vid parkeringen vid Hultsbruk/Ågelsjön. Vandringen tar dig förbi Gransjön, Stora Namnsgölen, Rödgölen och slutligen Ågelsjön. Vid Stora Namnsgölen finns ett fint vindskydd.

Läs mer om rundslingan här

Kontaktinformation

Norrköpings kommun, Axel Karlsson
60181 Norrköping
Telefon: 011-151843

E-post: per-axel.karlsson@norrkopin...

Fakta

  • Ved finns för det mesta vid vindskydd och rastplatser
  • Vattnet i sjöar och vattendrag måste kokas om du ska dricka
  • Tänk på att vattnet vid kusten ofta är bräckt
  • Ledens sträckor är märkta med orange färg och vägvisningspilar